Jste zde

Veterináři: V českých řetězcích je maso, které neprošlo kontrolou

Štítky: 

V českých obchodních řetězcích se prodává i dovezené maso, které neprošlo českou veterinární kontrolou. Tvrdí to Komora veterinárních lékařů. Kontrola masa je v České republice podle prezidenta komory Jana Bernardyho nedostatečná. Státní veterinární správa s tím nesouhlasí.

Jan Bernardy to řekl na závěr Světového veterinárního kongresu v Praze. Podle něj maso dovážené ze zahraničních chovů do českých maloobchodních řetězců prochází jen malou kontrolou. "Kontrol v obchodech je z našeho pohledu málo," uvedl Bernardy.

Situace je podle něj vážná především u drůbežího masa, kde je nejčastěji zjištěnou závadou sledovatelnost a značení výrobků. "Spotřebitel u masa nezjistí, zda se pod značkou CZ ve skutečnosti neskrývá kuřecí maso ze zahraničí, například z Polska," dodal Jan Bernardy.

"Kontrola masa probíhá v Česku jen namátkově a důsledná kontrola zde chybí. Právě proto se mohlo stát to, že se v českých obchodech objevilo kuřecí maso s překročeným limitem pro antibiotika," potvrdil iDNES.cz pozorování soukromých veterinářů viceprezident Komory veterinárních lékařů ČR Lubomír Borkovec.

V České republice je za nezávadnost masa a živočišných produktů zodpovědná Státní veterinární správa. Ta s tvrzením komory nesouhlasí. "Každý výrobek prodávaný v českých řetězcích je označený identifikačním číslem výrobce, a je tedy dohledatelný," řekl mluvčí komory Josef Duben. Kontrol je podle něj "přesně tolik, kolik jich má být". "My nezjišťujeme problémy, které by znamenaly zdravotní ohrožení lidí," uvedl mluvčí..

Podle Borkovce by situaci pomohlo zlepšit to, kdyby se na kontrolách v Česku mohli podílet také soukromí veterináři, což podle českých norem zatím nelze. "Například v Rakousku to tak funguje a bylo by dobré, kdyby to mohlo být i u nás, protože my máme z praxe přehled o nemocných chovech," dodal Borkovec.

Zdroj: Ekonomika iDnes, Sxc.hu