Jste zde

Veganství v časopisu Bravo

Štítky: 

V letošním 7. čísle časopisu pro teenagery Bravo vyšel článek o 15letém veganovi a jeho zkušenostech. Scan článku nemáme, ale zde si můžete přečíst jeho přepis:

Bez masa se cítím víc fit!
Jasper (15) je veganem už šest měsíců! Talíře se plní podle veganských pravidel: cuketa místo hovězího masa a tofu sýr místo vejce! Patnáctiletý Jasper opatrně otevírá troubu a nádobu, ze které se ještě kouří, pokládá na stůl. Kuchyň se hned provoní bazalkou a rajčaty. Mňamka! Tohle je Jasperovo oblíbené jídlo: lasagne – bez masa, vajec a sýra. Místo mletého masa používá tofu, místo vaječných těstovin vaří plátky zeleniny – a to všechno zapeče s mandlovým pyré.

Tenhle student je už půl roku veganem. Takže na talíři nemá ani maso, ani ryby. A stejně tak ze svého jídelníčku vyškrtl živočišné produkty, jako jsou mléko, jogurty nebo med. „Nejdřív to byl jen experiment. Chtěl jsem to vydržet 30 dní. Ale už po prvním týdnu jsem zjistil, že mi vůbec nic nechybí. Proto jsem pokračoval.“ Dřív rád jedl kebab nebo hamburgery. Ale ani tak mu nový jídelníček nepřipadá jako nějaké omezování – naopak: „Daleko víc jsem získal. Skoro mi zmizelo akné, daleko líp se soustředím a prostě se cítím víc fit.“ To celé vypozoroval tenhle mladík hlavně při trénincích v klubu lehké atletiky, kde běhá krátké a středně dlouhé tratě. „Při změně stravy pro mě bylo nejdřív důležité hlavně zlepšení zdraví. Pak jsem se postupně informoval o špatném zacházení se zvířaty a rozhodl jsem se, že kruté týrání zvířat už nebudu dál podporovat.“

A proč ani nepije mléko a nejí vejce? „Aby kráva dojila mléko, musí otěhotnět a telata jsou pak dána pryč. Mnohá z nich jsou zabita. A většina kuřat a slepic se chová v malých klecích. Jako vegan už nechci zneužívat další zvířata.“ Jasper se svými názory rozhodně není sám. Bestsellerem v drogeriích jsou výrobky, které se netestují na zvířatech.

Na celém světě už žijí miliony veganů a jejich počet se neustále zvyšuje. Hlavně u mladých je teď veganství trendy. Důvodem jsou i skandály z prostředí průmyslového chovu zvířat. Naposledy to byla kauza s koňským masem, které bylo obsažené v hotových polotovarech jako třeba v lasagních, a také podvody s takzvanými biovejci. A je tu ještě jeden důvod, proč se vzdát živočišných produktů: tyhle lahodné veganské lasagne!

Veganství – Fakta. Veganství je způsob života a stravování, které se vyhýbají požívání zvířat a používání živočišných produktů. Stejně jako vegetariáni, ani vegani nejedí maso a ryby, navíc se zříkají mléčných výrobků, vajec a medu.

Vegani nepoužívají kůži, vlnu ani léky s živočišným podílem. Dávají si pozor, aby používali výrobky, které nebyly testovány na zvířatech. To, jaký vliv má veganská strava na zdraví – o tom odborníci předpokládají, že se zříkáním živočišných produktů mohou neustále diskutují. Názory se různí. Odpůrci V každém případě platí: kdo chce žít jako vegan, měl by se dostavovat příznaky nedostatku výživných látek. předtím poradit s lékařem, zda je právě pro něj tento životní styl vhodný.

Co na to kuchař? Attila Hildmann (31) je v Německu nejznámějším veganským kuchařem. Nedávno tenhle Berlíňan vydal svoji pátou knihu receptů „Vegan for fit“.

B: Dá se říct, že stravování bez živočišných produktů převrátilo tvůj způsob života?

ATTILA: Totálně! Dřív jsem byl tlustý a nesportovní, dnes vážím o 35 kilo méně, dokonce jsem byl osloven jako fitness model!

B: Wow, tak to gratulujeme! Ale dostává tvé tělo bez masa dostatek živin?

ATTILA: Ano, samozřejmě! Jsme schopní pokrýt tělesnou potřebu energie, vitamínů a minerálních látek, aniž by kvůli tomu muselo umřít jediné zvíře.

B: Je pro tebe těžké zříkat se tolika potravin?

ATTILA: Ne, nezříkám se ničeho – než jen přebytečných kil. Ale každý to má jinak. A dokonce i jeden jediný veganský den týdně je super – je to zdravé a tělu to udělá dobře.

B: Takže něco jako částečný vegan?

ATTILA: Ano, přesně tak. U mě se celá změna životního nastavení prosazovala pomalu a postupně na všechny směry života. Teď mám dokonce i veganské tenisky. Nepotřebuju kůži!

Zdroj: Bravo 7/13, 28.3.2013, str. 40