Jste zde

zdraví

V současné západní medicíně existuje většinová shoda v názoru na zdravotní bezpečnost vyvážené rostlinné stravy. Soukromé i veřejné zdravotnické a dietetické organizace světového formátu se shodují na tom, že dobře sestavená rostlinná strava je bezpečná a některé z nich ještě dodávají, že může být i zdraví prospěšná.

Zdanění červeného masa by podle nového výzkumu ušetřilo mnohé životy a přivedlo miliardy do zdravotnictví. Dle výzkumu by se cena slaniny a párků zdvojnásobila, kdyby byly brány v potaz škodlivé následky jejich konzumace na zdraví člověka.

Přesvědčení, že rostlinné bílkoviny jsou neplnohodnotné (konkrétně nekompletní, protože neobsahují veškeré aminokyseliny), nás provází po desetiletí. Přesto coby bioložka nahlížím na tento tzv. fakt se značnou skepsí. Má nedůvěra – a nedůvěra mých kolegů – pramení z těchto dvou faktů...

Lékařský výbor pro zodpovědnou medicínu (PCRM) (nezisková organizace lékařů s odborností na poli rostlinné stravy a se zaměřením na preventivní medicínu) uspořádal shromáždění lékařů před Bílým domem ve Washingtonu, D.C., aby Americe sdělila: Staňte se vegany.

[HuffPost] Kanadská vláda vydala nové směrnice o zdravé stravě, které nahradí zastaralý systém potravinových skupin. Místo toho se zaměří na stravovací návyky a zdůrazní význam ,,velkého podílu rostlinné stravy”. Samostatná kategorie mléčných výrobků úplně chybí a luštěniny jsou preferovány před živočišnými produkty.

[New York Times] Tento týden se Světová zdravotnická organizace (WHO), jejímž cílem je mimo jiné celosvětové zlepšování lidského zdraví, setká v Ženevě, kde bude zvolen nový generální ředitel. Máme pro tohoto člověka úkol: zaměřit se na velkochovy - obrovskou hrozbu pro zdraví a životní prostředí.

Přemýšlíte, že zanecháte konzumace masa (nebo všech živočišních výrobků), ale neznáte ve svém okolí nikoho, kdo by vás alespoň trochu nasměroval? Tento článek je věnován všem začínajícím vegetariánům a veganům. Neobsahuje žádná PROČ (ty si můžete přečíst např. ve FAQ článku nebo argumentech), ale jenom JAK na to. Pokud byste měli další dotazy či připomínky, napište nám na email info@soucitne.cz a článek rádi rozšíříme.

Zdá se, že před tímhle rozhodnutím se ocitne nakonec každý masožravec: maso, nebo sex? Dát si rychlýho burgra, nebo spíš rychlovku? Slintat nad roštěnou, nebo nad roštěnkou? Pohrávat si s prsíčky na talíři, nebo… asi jste už získali představu. Jedno je zvířecí, má to šťávu, sbíhají se nám na to chutě a taky to pěkně vyčerpává. Za to další vysolíte kilo a dostanete k tomu hranolky s tatarkou.

Podívejte se na záznam zajímavé a informačně bohaté přednášky o správné veganské výživě, kterou na Veggie Parade 2016 prezentovala studentka všeobecného lékařství Eliška Selinger.

Nejprve se zaměřuje na rizikové faktory veganské stravy a základní živiny, poté poskytuje rady, co si počít s veganskou výživou v nemocnici a v samotném závěru ponechává prostor pro dotazy z publika.

V poslední době byl vydán nespočet vegetariánských a veganských studií, které poukazují na velké množství různorodých výhod rostlinné stravy. Níže najdete seznam těch nejzajímavějších, které by mohly některé ne-vegany motivovat ke změně.

Stránky