Jste zde

zdraví

V současné západní medicíně existuje většinová shoda v názoru na zdravotní bezpečnost vyvážené rostlinné stravy. Soukromé i veřejné zdravotnické a dietetické organizace světového formátu se shodují na tom, že dobře sestavená rostlinná strava je bezpečná a některé z nich ještě dodávají, že může být i zdraví prospěšná.

Lékařský výbor pro zodpovědnou medicínu (PCRM) (nezisková organizace lékařů s odborností na poli rostlinné stravy a se zaměřením na preventivní medicínu) uspořádal shromáždění lékařů před Bílým domem ve Washingtonu, D.C., aby Americe sdělila: Staňte se vegany.

[HuffPost] Kanadská vláda vydala nové směrnice o zdravé stravě, které nahradí zastaralý systém potravinových skupin. Místo toho se zaměří na stravovací návyky a zdůrazní význam ,,velkého podílu rostlinné stravy”. Samostatná kategorie mléčných výrobků úplně chybí a luštěniny jsou preferovány před živočišnými produkty.

[New York Times] Tento týden se Světová zdravotnická organizace (WHO), jejímž cílem je mimo jiné celosvětové zlepšování lidského zdraví, setká v Ženevě, kde bude zvolen nový generální ředitel. Máme pro tohoto člověka úkol: zaměřit se na velkochovy - obrovskou hrozbu pro zdraví a životní prostředí.

Přemýšlíte, že zanecháte konzumace masa (nebo všech živočišních výrobků), ale neznáte ve svém okolí nikoho, kdo by vás alespoň trochu nasměroval? Tento článek je věnován všem začínajícím vegetariánům a veganům. Neobsahuje žádná PROČ (ty si můžete přečíst např. ve FAQ článku nebo argumentech), ale jenom JAK na to. Pokud byste měli další dotazy či připomínky, napište nám na email info@soucitne.cz a článek rádi rozšíříme.

Zdá se, že před tímhle rozhodnutím se ocitne nakonec každý masožravec: maso, nebo sex? Dát si rychlýho burgra, nebo spíš rychlovku? Slintat nad roštěnou, nebo nad roštěnkou? Pohrávat si s prsíčky na talíři, nebo… asi jste už získali představu. Jedno je zvířecí, má to šťávu, sbíhají se nám na to chutě a taky to pěkně vyčerpává. Za to další vysolíte kilo a dostanete k tomu hranolky s tatarkou.

Podívejte se na záznam zajímavé a informačně bohaté přednášky o správné veganské výživě, kterou na Veggie Parade 2016 prezentovala studentka všeobecného lékařství Eliška Selinger.

Nejprve se zaměřuje na rizikové faktory veganské stravy a základní živiny, poté poskytuje rady, co si počít s veganskou výživou v nemocnici a v samotném závěru ponechává prostor pro dotazy z publika.

V poslední době byl vydán nespočet vegetariánských a veganských studií, které poukazují na velké množství různorodých výhod rostlinné stravy. Níže najdete seznam těch nejzajímavějších, které by mohly některé ne-vegany motivovat ke změně.

Přejít na veganskou stravu je jedna z nejprospěšnějších věcí, jakou můžete pro sebe i pro celou planetu udělat. Je tento krok ale tak snadný, jak se o něm mnohdy říká? Ano, je. Je mi jasné, že stát se ze celoživotního všežravce veganem může být tvrdý oříšek. Já jsem vyrostla v Jižní Karolíně, kde...

Naše strava, ať už veganská, či tradiční, velmi často neobsahuje dostatek vápníku. Množství tohoto minerálu, jaké denně přijímáme, je mezi vegany i mezi všežravci značně proměnlivé (1). Dřívější výzkum naznačoval, že člověk na rostlinné stravě má nižší nároky na příjem vápníku. V 90. letech vědci přišli s hypotézou, že živočišná bílkovina vyplavuje vápník z kostí, a tudíž lidé, kteří konzumují velké množství masa, mléka a vajec, vyžadují větší obsah tohoto prvku ve své stravě.

Stránky