Jste zde

výživa

V současné západní medicíně existuje většinová shoda v názoru na zdravotní bezpečnost vyvážené rostlinné stravy. Soukromé i veřejné zdravotnické a dietetické organizace světového formátu se shodují na tom, že dobře sestavená rostlinná strava je bezpečná a některé z nich ještě dodávají, že může být i zdraví prospěšná.

Z médií se na nás tento týden valí desítky děsivých titulků. Možná tu máme “cholinovou krizi“ a nejsme si toho vědomi – alespoň ve Velké Británii by se to tak mohlo zdát. O žádné jsme před vydáním článku doktorky Emmy Derbyshire v British Medical Journal (Britském lékařském žurnálu) ani netušili. Derbyshire zde přitom nepublikovala žádný vlastní výzkum. Článek byl pouhým zamyšlením se nad významem cholinu

Přesvědčení, že rostlinné bílkoviny jsou neplnohodnotné (konkrétně nekompletní, protože neobsahují veškeré aminokyseliny), nás provází po desetiletí. Přesto coby bioložka nahlížím na tento tzv. fakt se značnou skepsí. Má nedůvěra – a nedůvěra mých kolegů – pramení z těchto dvou faktů...

Brožura Průvodce veganstvím: pro lékaře i veřejnost si klade za cíl zvýšit informovanost o zdravotní vhodnosti veganské stravy, o požadavcích na vyvážený veganský jídelníček, ale i o praktických a etických otázkách. Vydala ji Česká veganská společnost, z. s. ve spolupráci s organizací Otevři oči, z. s. v nákladu 5000 kusů. Celou brožurku si můžete stáhnout ve formátu PDF zde.

[HuffPost] Kanadská vláda vydala nové směrnice o zdravé stravě, které nahradí zastaralý systém potravinových skupin. Místo toho se zaměří na stravovací návyky a zdůrazní význam ,,velkého podílu rostlinné stravy”. Samostatná kategorie mléčných výrobků úplně chybí a luštěniny jsou preferovány před živočišnými produkty.

Nechci být vegan,“ prohlásil David Carter při jedné debatě se svou manželkou, „to je pro slabochy“. V té době byl Carter obránce NFL a vážil přes 150 kg. Vyrůstal v Los Angeles na grilovaném mase z rodinné restaurace a maso vždycky považoval za hlavní zdroj své síly, takže nikdy neuvažoval o tom, že by zkusil veganskou stravu své manželky. Tedy dokud se u něj nezačaly projevovat zdravotní problémy,

Vegani jsou často obviňování z toho, že „nutí” své děti jíst to, co jedí oni sami. Ale bylo by přece nesmyslné předpokládat, že veganský rodič bude dávat svému dítěti kuřecí nugety jen proto, že to tak dělá většina lidí. V nedávné době jste mohli narazit na zprávy o podvyživených dětech, které byly odebrány jejich rodičům. Samozřejmě se jedná o smutné případy. Podvýživa ale postihuje přes 3 miliony obyvatel Velké Británie, proč tedy tento konkrétní případ plnil titulky novin v mnoha zemích? Protože šlo o veganské dítě.

Podívejte se na záznam zajímavé a informačně bohaté přednášky o správné veganské výživě, kterou na Veggie Parade 2016 prezentovala studentka všeobecného lékařství Eliška Selinger.

Nejprve se zaměřuje na rizikové faktory veganské stravy a základní živiny, poté poskytuje rady, co si počít s veganskou výživou v nemocnici a v samotném závěru ponechává prostor pro dotazy z publika.

Italští rodiče, kteří poškodí zdraví dítěte tím, že ho budou stravovat vegansky, budou podle nového návrhu zákona čelit až jednomu roku ve vězení. Elvira Savino, členka strany Silvia Berlusconiho Forza Italia, žádá odnětí svobody pro rodiče, kteří stravují děti do 16 let věku nedostatečně. Trest může vystoupat až na 4 roky odnětí svobody, pokud podvýživa vyústí v nemoc či trvalé poškození. Navrhované tresty jsou také delší v případě, že jde o dítě mladší tří let.   

V poslední době byl vydán nespočet vegetariánských a veganských studií, které poukazují na velké množství různorodých výhod rostlinné stravy. Níže najdete seznam těch nejzajímavějších, které by mohly některé ne-vegany motivovat ke změně.

Stránky