Jste zde

umami

V nedávném rozhovoru s Forbes odhalil Ethan Brown, zakladatel a výkonný ředitel firmy Beyond Meat, že jejich populární veganský Beyond Burger za období 5 týdnů předčil v prodeji hovězího v jednom z hlavních supermarketů v jižní Kalifornii. „Prodáváme na jednotky více než hovězího anguského plemene, hovězího 80/20 a hovězího z pastvy,” sdělil časopisu Forbes. „Moje očekávání bylo jednoduše udržet se a nenechat se vyhodit. Nikdy bych si nepomyslel, že se dostaneme tak rychle mezi nejprodávanější masové burgery.

[The Economist] Holandský Vegetariánský řezník čelí nejnovějšímu útoku za označení na etiketách. V Holandsku je osvědčeným lékem na kocovinu „Kapsalon“, což je zdravá směs hranolek, roztaveného sýru Gouda, shawarmy, hlávkového salátu a česnekové omáčky. Žádný div, že jej jedno řeznictví v haagské čtvrti Spui zařadilo na menu jídel s sebou.

Americká firma Impossible Foods, která se zabývá vývojem veganských produktů od svého vzniku v roce 2011, nashromáždila od investorů neuvěřitelných 182 milionů dolarů (4,5 miliardy korun). Nyní staví novou výrobnu v Oaklandu. V ní plánuje od konce letošního roku vyrábět téměř pět set tun svého rostlinného „masa“ měsíčně, což odpovídá zhruba čtyřem milionům kusů burgerů.

Vědci z Oregonské státní univerzity si nechali patentovat nový kmen mořské řasy, která má po usmažení chuť slaniny.

Jedná se o kmen červené mořské řasy, jež vzhledem připomíná průhledný kadeřavý salát. Má dvojnásobně vyšší nutriční hodnoty než kapusta a velmi rychle roste. A už jsme zmiňovali, že chutná jako slanina?

Burger v New Yorku byl vyhlášen jako nejlepší na celém světě a přitom ani neobsahuje maso. Ohromující, že?

Slavný Superiority Burger s čistě veganským karbanátkem byl prohlášen magazínem GQ jako to nejlepší, co může svět nabídnout.

Slaná, sladká, hořká, lahodná, kyselá – kdo by neznal pět základních chutí. Moment, cože? Pět? Lahodná? Je to skutečně tak – umami neboli lahodná chuť je jedna z pěti základních chutí. Chuť typická pro maso a živočišné produkty je bohatě zastoupena i ve veganských pokrmech – přečtěte si, ve kterých.

Do centra pozornosti populární americké ranní show TODAY, kterou v průměru sleduje 5 milionů lidí, se minulý týden dostala náhrada masa, která nevyžaduje zabíjení zvířat. Nové alternativy masa pochází z dílny společnosti Beyond Meat, do které již mimojiné investovali např.

(ÚZEI, Agronavigator.cz) – Ve filiálkách nizozemského řetězce supermarketů Albert Heijn mohou nyní zákazníci koupit celosvětově první vegetariánskou náhradu masa ze zeleniny. Jak oznámilo nizozemské ministerstvo hospodářství, inovativní výrobek s názvem ProViand je již od konce října v regálech. Výrobcem je nizozemská společnost Provalor z Vijfhuizenu.

Je libo hamburger či masové kuličky? To vše se najde v nabídce společnosti Vegetariánský řezník. Křehké kuřecí maso vyrábí speciální technologií ze sóji, hovězí z mrkve, hrášku a brambor. Zejména kousky kuřecího a tuňák do salátu se podle zákazníků velmi blíží originálu. Cena? Srovnatelná.