Jste zde

studie

Soukromé i veřejné zdravotnické a dietetické organizace světového formátu se shodují na tom, že dobře sestavená rostlinná strava je bezpečná a některé z nich ještě dodávají, že může být i zdraví prospěšná. Díky vědeckým poznatkům dnes víme, jak důležité látky získat z rostlinné stravy a které obstarat pomocí potravinového doplňku či fortifikovaných potravin (zejm. vitamin B12). Rostlinná strava je podle oficiálních prohlášení přínosem pro lidské zdraví díky nízkému obsahu saturovaných tuků,

Podle přední bioložky vodních živočichů cítí ryby bolest obdobným způsobem jako lidé. Výzkum vedený Dr. Lynne Sneddon, odbornicí na biologii zvířat, prokázal, že ryby mohou po bolestivém prožitku jevit příznaky hyperventilace či dlouhodobých změn chování.

Zatímco vědci pokračují ve výzvách k okamžitému vyřazení fosilních paliv z globálního trhu, aby se zamezilo klimatické katastrofě, mezinárodní tým expertů v lednu představil návrh zaměřit se i na další významný faktor podílející se na klimatických změnách: na škodlivý a neudržitelný globální potravinový systém. „Způsob, jakým vyrábíme a konzumujeme jídlo, se podílí na našem zdraví a stavu planety. V současnosti se k tomu stavíme opravdu špatně,“ uvedl Tim Lang, spoluautor EAT-Lancet Commission a profesor City University v Londýně.

Mnoho lidí se nachází ve spárech toho, co vědci nazývají jako „paradox masa“. Ve svém záběru člověk uznává zvířata za individuální živočichy, ale zároveň konzumuje jejich maso. Rozpor je to nápadný, přesto se mu nedostává pozornosti. To znamená, že každodenní etika zvířat – jakým způsobem jednáme s prasaty či kravami, a jak si jich ceníme – zůstává obestřena nejasnostmi a stavem napětí.

Pokud nám skutečně záleží na životním prostředí, musíme změnit způsob produkce potravin a zaměřit se na takový druh stravy, který není podmíněn chovem a zabíjením zvířat. Ochránci zvířat mají k dispozici další podrobnou studii, pomocí které mohou tuto problematiku stavět do popředí. V posledních letech vědci několikrát dospěli k závěru, že produkce masa, mléka a vajec je pro životní prostředí horší

Nedávno jsem se rozhodl přinést domu dva malé papoušky. Jsou to papoušíčci šedokřídlí, původem z Ekvádoru a Peru, jeden z nejmenších druhů papoušků, který může žít ve společnosti lidí. Jmenují se Dandolo a Madeleine. Navzdory jizvám po klovnutí přibývajícím na mých prstech zapadli papoušci do mého života v oxfordském bytě dobře a mé víkendy vyplňují švitořením deštného pralesa. Jsou prvními ptáky, které chovám jako domácí zvířata ‒ což se může zdát překvapivé, protože celý můj profesní život se točí kolem ptactva. Zajímá mě, jak a co se učí, a jejich chování, které z nich vytvořilo tak úspěšnou skupinu mezi organismy.

Čtenáře tohoto článku asi nepřekvapí, že veganství a někdy i vegetariánství je v ČR stále vnímáno s předsudky a mnohdy i opovržením většinové společnosti. Ta je přesvědčena, že konzumace masa a živočišných produktů je něčím přirozeným, zvláště pokud jde o středoevropskou kuchyni.

Ačkoliv jsou krávy lidmi využívány po tisíciletí, stále nemáme dostatečné povědomí o tom, jak ohromně citlivá a inteligentní zvířata to jsou. Krávy patří k nejběžnějším a nejikoničtějším hospodářským zvířatům a lidé po celém světě je využívají na maso a mléko. Náš omezený přímý kontakt s krávami v jejich přirozeném prostředí naneštěstí vede k tomu, že je lidé pokládají za ne příliš inteligentní a citlivé tvory. Článek publikovaný v žurnálu Animal Behavior and Cognition prezentuje komplexní shrnutí výzkumu inteligence, kognice

Kvůli většímu počtu hospodářských zvířat ve více regionech stoupá množství metanu ve vzduchu rychleji, než předpovídala zastaralá data. Dle vědců jsou emise skleníkových plynů spojené s chovem skotu větší, než bylo předpokládáno, což představuje další výzvu v boji o zpomalení globálního oteplování.

Ryby cítí bolest. Přečtěte si tu větu ještě jednou: Ryby cítí bolest. Myšlenka, že ryby mohou trpět, jde téměř proti všemu, co se Američané o mořských tvorech kdy učili. Že jejich mozek není dostatečně vyvinutý, aby mohl cítit bolest. Že jejich chování ve stresových podmínkách, jako třeba prudké svíjení se na háčku...

Stránky