Jste zde

spotřebitelství

 

Britský módní a potravinový řetězec Marks & Spencer uvádí na český trh novou kolekci cenově dostupné veganské obuvi. V nabídce je téměř 150 druhů dámské, pánské i dětské obuvi. Sortiment zahrnuje tenisky, kotníkové boty, lodičky, kozačky a další. Veškerá obuv z této řady je označena veganským symbolem, jak je zvykem i u ostatních veganských výrobků a potravin M&S.

Petice za povinné zařazení veganských a vegetariánských možností do nabídky veřejných institucí a jídelen, která byla spuštěna Portugalskou vegetariánskou společností (Associação Vegetariana Portuguesa), získala v roce 2016 přes 15 000 podpisů. V roce 2017 byl tento návrh zákona portugalským parlamentem konečně uveden v platnost. Od té doby musejí všechny školy, závodní jídelny, univerzity, nemocnice, věznice a veškeré další veřejné instituce ze zákona podávat rostlinnou stravu...

Zdanění červeného masa by podle nového výzkumu ušetřilo mnohé životy a přivedlo miliardy do zdravotnictví. Dle výzkumu by se cena slaniny a párků zdvojnásobila, kdyby byly brány v potaz škodlivé následky jejich konzumace na zdraví člověka.

V nedávném rozhovoru s Forbes odhalil Ethan Brown, zakladatel a výkonný ředitel firmy Beyond Meat, že jejich populární veganský Beyond Burger za období 5 týdnů předčil v prodeji hovězího v jednom z hlavních supermarketů v jižní Kalifornii. „Prodáváme na jednotky více než hovězího anguského plemene, hovězího 80/20 a hovězího z pastvy,” sdělil časopisu Forbes. „Moje očekávání bylo jednoduše udržet se a nenechat se vyhodit. Nikdy bych si nepomyslel, že se dostaneme tak rychle mezi nejprodávanější masové burgery.

Mezinárodní řetězec obchodů s nábytkem IKEA na svém instagramu zveřejnil informaci, že v restauraci švédské pobočky v Malmö testují rostlinné hotdogy. Finální verze této lahůdky by se měla v nabídce restaurací IKEA po celé Evropě objevit v srpnu 2018. Tato novinka není až takovým překvapením vzhledem k tomu, že již v roce 2015 zavedli rostlinnou alternativu masových koulí.

Nedávná studie od amerického zemědělského giganta Cargill zjistila, že polovina Američanů, kteří konzumující mléčné výrobky, používají i jejich veganské alternativy. Anketa zjišťovala, zda a jak lidé konzumují mléčné výrobky, respektive jejich alternativy jako rostlinné mléko nebo zmrzlina z něj. 67 % dotázaných sice odpovědělo, že pravidelně konzumují mléčné výrobky, ovšem až 50 % respondentů zároveň uvedlo, že konzumují jak mléčné výrobky, tak i jejich veganské alternativy.

Protože vím, jak je pro nás vegetariány a vegany cestování kolikrát komplikované a z hlediska stravy náročnější, minulý rok jsem sepsala článek s tipy, kam zajít na veganské jídlo v Anglii. Tam jsem strávila značnou část letních prázdnin a navštívila nespočet vege podniků, které mě opravdu ohromily a dodnes ráda vzpomínám, jak byla rostlinná strava ve Velké Británii běžná a k dostání doslova na každém kroku.

Současná nabídka jídel v menzách Univerzity Karlovy (UK) neodpovídá potřebám dnešní společnosti a výrazně zaostává za menzami ostatních prestižních vysokých škol. Rádi bychom to alespoň částečně změnili. Níže najdete dopis, který budeme zasílat ředitelům jednotlivých menz UK, počínajíc menzou Budeč. Snahou je zlepšit nabídku rostlinných jídel a přispět tak k zdravějšímu, etičtějšímu a ekologičtějšímu způsobu stravování. Proto prosíme studenty, absolventy a zaměstnance UK, kteří nás chtějí v tomto podpořit, aby nám zaslali svoje jméno a afilaci k příslušné fakultě na emailovou adresu vegan.menzyuk@seznam.cz.

Cestujete a bojíte se, že když jste vegani či vegetariáni, budete se muset v cizí zemi omezovat? Nebo z tohoto důvodu raději necestujete? Takové doby jsou naštěstí za námi a dnes se na nás, vegany a vegetariány, myslí téměř všude. Rozhodně se nebojte a zajděte na cestách do některé veganské nebo „veg friendly“ restaurace. Byla jsem překvapená, jak jsou

Přemýšlíte, že zanecháte konzumace masa (nebo všech živočišních výrobků), ale neznáte ve svém okolí nikoho, kdo by vás alespoň trochu nasměroval? Tento článek je věnován všem začínajícím vegetariánům a veganům. Neobsahuje žádná PROČ (ty si můžete přečíst např. ve FAQ článku nebo argumentech), ale jenom JAK na to. Pokud byste měli další dotazy či připomínky, napište nám na email info@soucitne.cz a článek rádi rozšíříme.

Stránky