Jste zde

spotřebitelství

 

Pro ochránce zvířat je příslib omezení jezení masa dobrou zprávou. I takové maličkosti jako Bezmasé pondělky jsou lepší než nic. Velmi často ale lidé z etických důvodů zvolí jedno nebo dvě oblíbená zvířata, která vyloučí ze svých jídelníčků, aniž by ale omezili celkové množství konzumovaného masa. I přes dobré úmysly mohou přispět k většímu utrpení zvířat.

Skupina 40 investorů spravující aktiva ve výši 1,25 bilionu dolarů spustila kampaň, kterou vyzývají 16 celosvětových potravinářských firem, aby změnily zdroje bílkovin ve svých výrobcích, a pomohly tak snížit zdravotní a ekologická rizika. Investoři, mezi něž patří investiční fond pojišťovny Aviva a několik švédských státních penzijních fondů, napsali potravinářským firmám 23. září a naléhají, aby reagovaly na rizika průmyslových chovů a rozšířily výrobu o rostlinné zdroje bílkovin.

Firma Baileys, která je proslulá svými likéry, představila zbrusu nový alkoholický nápoj Baileys Almande™ vyrobený z mandlového mléka, který je vhodný pro vegany i pro lidi z bezlepkovou dietou. Nápoj je v tuto chvíli určen pro americký trh, nicméně čeští zástupci na svém facebookovém profilu uvedli, že je překvapila vlna zájmu a budou do budoucna uvažovat o rozšíření nabídky i do Evropy.

Veganský americký senátor Cory Booker nedávno hostil oběd organizace Congressional Black Caucus (správní výbor reprezentující Afroameričany v americkém Kongresu) a nabídl 44 afroamerickým členům Kongresu bufet plný jídla rostlinného původu.

Svou profesi jsem si vybral – podobně jako mnoho dalších veterinářů – ve směšně nízkém věku: okolo pěti let. K tomuto rozhodnutí mě dovedla náklonnost a empatie se zvířaty v mém životě, zjednodušeně řečeno láska ke zvířatům. Od malička jsem cítil, že zvířata jsou v mnoha ohledech stejná jako my a že si zaslouží naši péči a lásku. Jak je tedy možné, že jsem – podobně jako většina veterinářů – masojed? Jak si ospravedlňujeme zabíjení a pojídání živých bytostí, na kterých nám tolik záleží?

Londýn, stejně jako Praha, je městem nabitým předvánočními akcemi. Nablýskané a třpytící se výlohy obchodů v Oxford Street lákají své zákazníky tak jako londýnské uličky, které osvětlují vánoční výzdoby a vábí tak k posezení v jedné z tradičních English pubs. Malebná londýnská ulice Hornton Street nedaleko Kensingtonského paláce však 6. prosince přilákala tak trochu jiný typ návštěvníků, jelikož hostila nevšední předvánoční akci. Nevšední tím, že se zde setkalo nepřeberné množství lidí, které spojuje jedna společná věc: není jim lhostejný život a utrpení zvířat – jak těch hospodářských, tak těch divoce žijících.

V celkovém počtu veganských restaurací Prahu v Evropě předčí jen Berlín. Po přepočtu na počet obyvatel je ale stověžatá metropole jasně první, následována Milánem, Varšavou, Berlínem a Paříží. Celosvětový atlas veganských a vegetariánských restaurací Happy Cow čas od času zveřejňuje žebříčky měst podle počtu veganských podniků. Celosvětově mu vévodí třináctimilionové Tokio s 56 restauracemi, případně osmimilionový New York s 75 podniky, pokud zahrneme celou širší oblast do 15 mil (cca 25 km) od centra.

Burger v New Yorku byl vyhlášen jako nejlepší na celém světě a přitom ani neobsahuje maso. Ohromující, že?

Slavný Superiority Burger s čistě veganským karbanátkem byl prohlášen magazínem GQ jako to nejlepší, co může svět nabídnout.

New Scientist: Když přestanete konzumovat maso, snížíte tím množství emisí CO2, které má na svědomí vaše strava, i na méně než polovinu. Toto číslo představuje mnohem vyšší podíl, než jaký předpokládaly dřívější odhady, a jeho výpočet vychází ze studie skutečných jídelníčků respondentů.

Slaná, sladká, hořká, lahodná, kyselá – kdo by neznal pět základních chutí. Moment, cože? Pět? Lahodná? Je to skutečně tak – umami neboli lahodná chuť je jedna z pěti základních chutí. Chuť typická pro maso a živočišné produkty je bohatě zastoupena i ve veganských pokrmech – přečtěte si, ve kterých.

Stránky