Jste zde

proměny

 

[BBC News] Farmář z britského Ashbournu Jay Wilde (59) poslal 63 krav, býků a volů do záchranného centra v Norfolku, protože je už nedokázal posílat na porážku. Pan Wilde, který je už 25 let vegetarián, se od malička staral o stádo krav a po smrti svého otce převzal rodinnou farmu. "Krávy mají vynikající paměť a celou škálu emocí...

Kavárna The Field's Beneath Cafe v londýnské čtvrti Kentish Town se podle webu londonsbestcoffee.com řadí mezi nejlepší londýnské kavárny. Její majitelé se v polovině března rozhodli skoncovat s používáním mléka a kavárna se tak stala zcela veganskou. Na vývěsce ve výloze vysvětlují proč:

Seznamte s novopečeným veganem Seanem. Sean se stal veganem po tom, co naložil 40 krav na kamion směřující na jatka. Přečtěte si jeho příběh. "Po skončení školy jsem se přestěhoval ze svého rodného Německa do Irska, kde jsem začal pracovat na mléčné farmě. Tu práci jsem miloval, naučil jsem se pečovat o zvířata..."

Změny klimatu a neopodstatněná spotřeba energie jsou dva nejdůležitější problémy, kterým dnes na globální úrovni čelíme.“ Tato slova pronesl princ Khaled bin Alvalíd v prosinci 2015 na obchodním fóru v Rijádu, hlavním městě Saúdské Arábie. V té době a v místnosti plné obchodníků, kteří své bohatství vybudovali na obchodu s ropou, mohla tato slova leckoho překvapit.

Pokud chceme pečovat o naši planetu, měli bychom vyloučit z jídelníčku maso, vejce a mléčné výrobky. Svět může zvládnout sedm až deset miliard lidí. Ale jen tehdy, když přestaneme jíst maso. Farmy s hospodářskými zvířaty jsou nejrazantnějším prostředkem, kterým umocňujeme svoji přítomnost na planetě. Je tomu tak díky obrovské části zemské plochy, kterou chov hospodářských zvířat vyžaduje.

Žádné nesehnatelné přísady, žádné složité recepty, žádná krutost: veganské jídlo je levné, dostupné, a naprosto lahodné.

Letos jsem Silvestra oslavila jen s pár přáteli a s dětmi. Vyžahla jsem poslední sklenku ginu, o půlnoci si zatancovala v obýváku, popletla jsem slova v novoroční písničce, a objala a zulíbala všechny okolo. Spát jsem šla s vědomím, že to byl na dlouhou dobu můj poslední gin, a taky můj poslední šunkový koláč: takhle si nějakou dobu už z kopýtka nevyhodím.

(Independent) Když Ioan Marc Jones přistoupil na výzvu být v lednu veganem, neuvědomoval si, jaká bolestivá prozření ho čekají.

Tento Nový rok, jako na každý Nový rok, jsem si dal tři předsevzetí, která jsem hodlal nedodržet. Je pondělí, srkám pivo - navzdory slibům, že v pracovní dny už nebudu pít - a kouřím pátou cigaretu - čímž jsem zradil svůj každoroční nekuřácký slib. Svá první dvě předsevzetí jsem sebejistě zvládnul porušit.

Narodil jsem se a vyrostl v Prince Edward County, což je ostrov v severní části jezera Ontario jižně od Belleville, Ontario. V té době to byla velká zemědělská komunita s mnoha velkými rodinami. Moje matka pochází z deseti dětí a můj otec ze šestnácti, takže pokud jste nefarmařili nebo nepracovali na jedné z farem, pravděpodobně jste pracovali v místním obchodě. V opačném případě jste cestovali za prací do měst přes most. Zemědělství zde bylo hlavním průmyslem. Strávil jsem zde většinu svého života a poprvé jsem odešel po rozvodu se svou první manželkou, když mi bylo třicet.

Alex Hershaft v této 50minutové přednášce představuje svou osobní etickou evoluci, která začala ve varšavském ghettu a vedla k tomu, že se stal jednou z vedoucích osob v hnutí boje za práva zvířat. V první polovině přednášky popisuje dech beroucí detaily ze svého života během a krátce po skončení druhé světové války.

Brian Swette, který je bývalým šéfem fastfoodového řetězce Burger King, se svou ženou Kelly založil společnost Sweet Earth Natural Foods se záměrem produkovat udržitelné a zdravé vegetariánské potraviny. Tento nápad mu vnukla jeho dcera, která se už před několika lety stala vegetariánkou.

Stránky