Jste zde

mlékárenský průmysl

Mléko, sýr, máslo, smetana, jogurt – a seznam by mohl pokračovat. Mléčný průmysl do nás po dlouhá léta hustil tyto produkty, čímž se stal jedním z nejvýnosnějších průmyslových odvětví na světě. Ale časy se mění... Stále více lidí přemýšlí nad svým stravováním z etického, environmentálního a nutričního hlediska. V kombinaci s nárůstem rostlinných alternativ k mléku a dalším oblíbeným mléčným výrobkům by se nákupní seznam běžného spotřebitele mohl dočkat významných změn.

Stále rostoucí počet spotřebitelů se vzdává mléčných produktů po zjištění, že neoddělitelnou součástí mlékárenského průmyslu je i porážka ‒ mladí býci jsou v mlékárnách poráženi pro telecí maso během několika dnů až měsíců po narození, kolem prvního roku života pro maso hovězí. Dojnice jsou většinou poráženy kolem 3. až 6. roku života, když poklesne jejich produkce mléka (krávy se ve volné přírodě dožívají 20 a více let). Jen v samotných Spojených státech je mlékárenským průmyslem poraženo každoročně okolo 3 milionů mladých dojnic...

S nadšením informujeme, že se kampaň organizace In Defence of Animals na podporu hospodářských zvířat spojila se známou youtuberkou Erin Janus, aby po celém Los Angeles umístili masivní billboardy představující její video Dairy is Scary (Mlíko je děsivý) během červnového „měsíce mléčných výrobků“.

[tisková zpráva] Organizace Otevři oči, z.s. v pondělí 9. dubna spouští outdoorovou informační kampaň o stinné stránce fungování mléčného průmyslu. Na několika reklamních plochách v blízkosti stanic pražské MHD budou lidé moci spatřit netradiční výjev, a to fotografii malého telete, které je uvězněno v kleci.

Nedávná studie od amerického zemědělského giganta Cargill zjistila, že polovina Američanů, kteří konzumující mléčné výrobky, používají i jejich veganské alternativy. Anketa zjišťovala, zda a jak lidé konzumují mléčné výrobky, respektive jejich alternativy jako rostlinné mléko nebo zmrzlina z něj. 67 % dotázaných sice odpovědělo, že pravidelně konzumují mléčné výrobky, ovšem až 50 % respondentů zároveň uvedlo, že konzumují jak mléčné výrobky, tak i jejich veganské alternativy.

Během náhodných anket si autoři kampaně Bílé minus všimli, že má mnoho lidí silně zkreslené informace o současném způsobu produkce mléka. Netuší, že kráva stejně jako jiní savci, musí mít nejprve tele, aby se jí mléko tvořilo. Stejně tak jsou velmi překvapeni, že je toto tele krávě po porodu téměř okamžitě odebráno...

Kavárna The Field's Beneath Cafe v londýnské čtvrti Kentish Town se podle webu londonsbestcoffee.com řadí mezi nejlepší londýnské kavárny. Její majitelé se v polovině března rozhodli skoncovat s používáním mléka a kavárna se tak stala zcela veganskou. Na vývěsce ve výloze vysvětlují proč:

Nedávno vyšel článek, v němž ředitel velké mlékárny uvádí, že mléčný průmysl prochází krizí, jelikož poptávka po mléčných produktech klesá. Za vinu to dává zdravotníkům, kteří už nějakou dobu varují mladší generace před riziky spojenými s konzumací mléčných výrobků. Zároveň předesílá, že brzy se spustí nová kampaň na podporu mléčných výrobků s názvem „Třikrát denně“, která má nabádat k denní konzumaci mléka, másla a sýrů.

Minulý měsíc ministr zemědělství Jurečka oznámil, že od příštího roku budou děti v českých školách dostávat kravské mléko zdarma. Do rozšíření programu Mléko do škol hodlá stát investovat 670 milionů korun. Kritici tento projekt považují za pouhý prostředek k likvidaci přebytků na trhu a zpochybňují také přínos tohoto projektu.

Měla jsem tu čest pracovat s filmařkou Kelly Guering a investigativní fotografkou Jo-Anne McArthur na krátkém filmu o mléčném průmyslu. Je s podivem, že tolik z nás pije mléko, aniž bychom se kdy zamysleli nad tím, že je to kravské mateřské mléko určené pro tele, které kráva porodila

Stránky