Jste zde

alternativy

 

Dle předpovědí společností zabývajících se průzkumem trhu budou rostlinné alternativy masa v následujících čtyřech letech na raketovém vzestupu. Nová zpráva od Allied Market Research předpovídá, že do roku 2020 dosáhne trh s alternativami masa 5,2 mld. dolarů.

Na střední jsem zhlédla video o velkochovech a o extrémním násilí a zanedbávání, se kterým se zvířata setkávají jen proto, abychom je mohli sníst. Okamžitě jsem dala masu sbohem. Nedlouho na to jsem se dozvěděla, jaké násilí je spojené s mléčnými produkty a vejci, a v tu chvíli jsem chtěla zavrhnout všechny živočišné výrobky. A udělala jsem to… tedy kromě sýra.

Podle odhadů společnosti Innova Market Insights se celosvětová hodnota trhu s rostlinným mlékem v roce 2018 vyšplhá na částku 16,3 miliardy dolarů (375 miliard korun). V roce 2010 přitom dosahovala hodnoty 7,4 miliard dolarů (170 miliard korun). Tato společnost, zaměřující se na průzkum trendů v potravinovém průmyslu, zjistila, že v roce 2016 rostlinná mléka představovala 7 % mléčných produktů nově uváděných na trh, oproti 6 % v roce 2015.

Když se řekne typické německé jídlo, většině se pravděpodobně vybaví dvě jídla: klobása a řízek. Obě patří mezi tradiční jídla, připravovaná z telecího, hovězího nebo vepřového, a někdy i z kuřecího masa. V dnešní době jsou však tyto stálice německého jídelníčku postupně nahrazovány variantami bez masa, aby držely krok s rostoucím počtem vegetariánů a veganů

Studenti veteriny na Texaské univerzitě A&M mají nyní možnost trénovat chirurgické zákroky na umělých zvířecích tělech, namísto živých. Katedra veterinárních disciplín z Texaské A&M jako první zakoupila od firmy SynDaver Labs 15 chirurgických modelů, aby je vyzkoušela ve školním roce 2017/2018. Modely svou funkcí plnohodnotně nahradí dýchající a krvácející živá zvířata.

Kavárna The Field's Beneath Cafe v londýnské čtvrti Kentish Town se podle webu londonsbestcoffee.com řadí mezi nejlepší londýnské kavárny. Její majitelé se v polovině března rozhodli skoncovat s používáním mléka a kavárna se tak stala zcela veganskou. Na vývěsce ve výloze vysvětlují proč:

Americká firma Impossible Foods, která se zabývá vývojem veganských produktů od svého vzniku v roce 2011, nashromáždila od investorů neuvěřitelných 182 milionů dolarů (4,5 miliardy korun). Nyní staví novou výrobnu v Oaklandu. V ní plánuje od konce letošního roku vyrábět téměř pět set tun svého rostlinného „masa“ měsíčně, což odpovídá zhruba čtyřem milionům kusů burgerů.

Výzkumníci na Kodaňské univerzitě nedávno provedli studii srovnávající míru nasycenosti po konzumaci rostlinného burgeru a burgeru z masa. Tři skupiny strávníků byly složeny ze 48 zdravých mužů, z nichž každý dostal buď jeden ze dvou rostlinných burgerů lišících se obsahem...

Vědci z Oregonské státní univerzity si nechali patentovat nový kmen mořské řasy, která má po usmažení chuť slaniny.

Jedná se o kmen červené mořské řasy, jež vzhledem připomíná průhledný kadeřavý salát. Má dvojnásobně vyšší nutriční hodnoty než kapusta a velmi rychle roste. A už jsme zmiňovali, že chutná jako slanina?

Tenhle revoluční vynález z laboratoří CN Bio Innovations při Oxfordské univerzitě je možné „nakazit“ určitým onemocněním a pak ho „vyléčit“ pomocí nových léků. Tzv. „orgán na čipu“ bude reagovat úplně stejně jako opravdová játra! Všechny léky se musí před použitím u lidí testovat na toxicitu. Až dosud vědci zkoumali bezpečnost léku na zvířecích subjektech,

Stránky