Jste zde

alternativy

 

Dokáží profesionální šéfkuchaři rozlišit maso živočišného a rostlinného původu? Cityline TV vyzvala dva zkušené šéfkuchaře k účasti na chuťovém testu. A výsledek? Ani jeden z nich nedokázal s přesností určit, o kterou variantu se jedná. Šéfkuchaři Randy Feltis a Jason Parsons v pořadu naslepo ochutnávali tři různá masová jídla.

Zeptali jsme se lidí, jestli si dokáží představit štědrovečerní večeři bez kapra a co si myslí o této tradici. Odpovědi byly překvapivé i zarážející. Pro většinu dotázaných je kapr součástí vánoční tradice a na štědrovečerní tabuli si ho nedokáží odpustit. Zároveň však téměř všichni zmínili, že znají i bezmasou alternativu štědrovečerního jídla, nejčastěji šlo o houbového kubu.

V nedávném rozhovoru s Forbes odhalil Ethan Brown, zakladatel a výkonný ředitel firmy Beyond Meat, že jejich populární veganský Beyond Burger za období 5 týdnů předčil v prodeji hovězího v jednom z hlavních supermarketů v jižní Kalifornii. „Prodáváme na jednotky více než hovězího anguského plemene, hovězího 80/20 a hovězího z pastvy,” sdělil časopisu Forbes. „Moje očekávání bylo jednoduše udržet se a nenechat se vyhodit. Nikdy bych si nepomyslel, že se dostaneme tak rychle mezi nejprodávanější masové burgery.

Mezinárodní řetězec obchodů s nábytkem IKEA na svém instagramu zveřejnil informaci, že v restauraci švédské pobočky v Malmö testují rostlinné hotdogy. Finální verze této lahůdky by se měla v nabídce restaurací IKEA po celé Evropě objevit v srpnu 2018. Tato novinka není až takovým překvapením vzhledem k tomu, že již v roce 2015 zavedli rostlinnou alternativu masových koulí.

[The Guardian] Lískooříšková křupavá pochoutka značky Booja-Booja zvítězila v testu 142 velikonočních čokolád pořádaném institutem Good Housekeeping. Veganská velikonoční laskomina, pocházející z řemeslné dílny čokoládovny v Norfolku, byla oceněna za nejchutnější ve Velké Británii, a porazila tak konvenční výrobky ze supermarketů a od konkurenčních specializovaných výrobců.

[The Economist] Holandský Vegetariánský řezník čelí nejnovějšímu útoku za označení na etiketách. V Holandsku je osvědčeným lékem na kocovinu „Kapsalon“, což je zdravá směs hranolek, roztaveného sýru Gouda, shawarmy, hlávkového salátu a česnekové omáčky. Žádný div, že jej jedno řeznictví v haagské čtvrti Spui zařadilo na menu jídel s sebou.

Studie vypracovaná společností Grand View Research, Inc. zjistila, že světový trh s alternativami mléčných výrobků, jež zahrnují rostlinná mléka, sýry, zmrzliny a jogurty, by měl vzrůst do roku 2024 o 16,6% na 35 miliard dolarů. Studie uvádí, že „kvůli změně stravovacích návyků stále více a více spotřebitelů přechází na veganství, což bude mít pozitivní vliv na růst trhu

Dle předpovědí společností zabývajících se průzkumem trhu budou rostlinné alternativy masa v následujících čtyřech letech na raketovém vzestupu. Nová zpráva od Allied Market Research předpovídá, že do roku 2020 dosáhne trh s alternativami masa 5,2 mld. dolarů.

Na střední jsem zhlédla video o velkochovech a o extrémním násilí a zanedbávání, se kterým se zvířata setkávají jen proto, abychom je mohli sníst. Okamžitě jsem dala masu sbohem. Nedlouho na to jsem se dozvěděla, jaké násilí je spojené s mléčnými produkty a vejci, a v tu chvíli jsem chtěla zavrhnout všechny živočišné výrobky. A udělala jsem to… tedy kromě sýra.

Podle odhadů společnosti Innova Market Insights se celosvětová hodnota trhu s rostlinným mlékem v roce 2018 vyšplhá na částku 16,3 miliardy dolarů (375 miliard korun). V roce 2010 přitom dosahovala hodnoty 7,4 miliard dolarů (170 miliard korun). Tato společnost, zaměřující se na průzkum trendů v potravinovém průmyslu, zjistila, že v roce 2016 rostlinná mléka představovala 7 % mléčných produktů nově uváděných na trh, oproti 6 % v roce 2015.

Stránky