Jste zde

alternativy

 

Když se řekne typické německé jídlo, většině se pravděpodobně vybaví dvě jídla: klobása a řízek. Obě patří mezi tradiční jídla, připravovaná z telecího, hovězího nebo vepřového, a někdy i z kuřecího masa. V dnešní době jsou však tyto stálice německého jídelníčku postupně nahrazovány variantami bez masa, aby držely krok s rostoucím počtem vegetariánů a veganů

Studenti veteriny na Texaské univerzitě A&M mají nyní možnost trénovat chirurgické zákroky na umělých zvířecích tělech, namísto živých. Katedra veterinárních disciplín z Texaské A&M jako první zakoupila od firmy SynDaver Labs 15 chirurgických modelů, aby je vyzkoušela ve školním roce 2017/2018. Modely svou funkcí plnohodnotně nahradí dýchající a krvácející živá zvířata.

Kavárna The Field's Beneath Cafe v londýnské čtvrti Kentish Town se podle webu londonsbestcoffee.com řadí mezi nejlepší londýnské kavárny. Její majitelé se v polovině března rozhodli skoncovat s používáním mléka a kavárna se tak stala zcela veganskou. Na vývěsce ve výloze vysvětlují proč:

Americká firma Impossible Foods, která se zabývá vývojem veganských produktů od svého vzniku v roce 2011, nashromáždila od investorů neuvěřitelných 182 milionů dolarů (4,5 miliardy korun). Nyní staví novou výrobnu v Oaklandu. V ní plánuje od konce letošního roku vyrábět téměř pět set tun svého rostlinného „masa“ měsíčně, což odpovídá zhruba čtyřem milionům kusů burgerů.

Výzkumníci na Kodaňské univerzitě nedávno provedli studii srovnávající míru nasycenosti po konzumaci rostlinného burgeru a burgeru z masa. Tři skupiny strávníků byly složeny ze 48 zdravých mužů, z nichž každý dostal buď jeden ze dvou rostlinných burgerů lišících se obsahem...

Vědci z Oregonské státní univerzity si nechali patentovat nový kmen mořské řasy, která má po usmažení chuť slaniny.

Jedná se o kmen červené mořské řasy, jež vzhledem připomíná průhledný kadeřavý salát. Má dvojnásobně vyšší nutriční hodnoty než kapusta a velmi rychle roste. A už jsme zmiňovali, že chutná jako slanina?

Tenhle revoluční vynález z laboratoří CN Bio Innovations při Oxfordské univerzitě je možné „nakazit“ určitým onemocněním a pak ho „vyléčit“ pomocí nových léků. Tzv. „orgán na čipu“ bude reagovat úplně stejně jako opravdová játra! Všechny léky se musí před použitím u lidí testovat na toxicitu. Až dosud vědci zkoumali bezpečnost léku na zvířecích subjektech,

Na trh se má brzy dostat nový produkt - Super Meat. Hodně zjednodušeně řečeno, jedná se o „maso vypěstované ve zkumavce,“ k jehož získání není potřeba zabít zvíře. Crowdfundingovou kampaň na indiegogo najdete v tomto odkazu. Bylo by dobré hned na úvod zdůraznit, že se v žádném případě nejedná o veganský produkt. Autoři projektu počítají s odebíráním blíže nespecifikovaného množství tkáně z živých zvířat pomocí biopsie.

Firma Baileys, která je proslulá svými likéry, představila zbrusu nový alkoholický nápoj Baileys Almande™ vyrobený z mandlového mléka, který je vhodný pro vegany i pro lidi z bezlepkovou dietou. Nápoj je v tuto chvíli určen pro americký trh, nicméně čeští zástupci na svém facebookovém profilu uvedli, že je překvapila vlna zájmu a budou do budoucna uvažovat o rozšíření nabídky i do Evropy.

Zdá se to nepravděpodobné, ale tato myšlenka se díky úspěšné kampani na Kickstarteru dočká realizace, a to ve městě Minneapolis v Minnesotě.

Takzvaný Býložravý řezník prodává celou škálu rostlinných druhů masa a sýru.

Ale místo kousků masa se používají ingredience jako cizrna nebo tapiokový škrob.

Stránky