Jste zde

Snižte spotřebu masa na polovinu, vyzvali opět vědci bohaté země

Nová zpráva projektu OSN tvrdí, že skandál s koňským masem odkryl temnou stránku levného masa a ukazuje, jak dnešní zemědělské postupy ničí přírodu.

Lidé v bohatých zemích by se měli stát "demitariány" - tedy jíst polovinu množství masa než je obvyklé - aby se zabránilo závažnému poškození životního prostředí, varují vědci a odhalují ještě jasnější obraz toho, jak zemědělské postupy ničí divokou přírodu.

Skandál s koňským masem odkryl temnou stránku naší záliby v nadměrné konzumaci masa, která podnítila rozkvět obchodu s nedokumentovanými hospodářskými zvířaty a špatně značenými levnými polotovary. "V tomto potravním řetězci existuje riziko," řekl profesor Mark Sutton, který razí termín demitarian a je vedoucím autorem studie projektu pro životní prostředí OSN (UN Environment Programme), která byla publikována v pondělí. "Nyní je nejvyšší čas o tomto problému informovat veřejnost."

Poptávka po stále levnějším mase v posledních několika desetiletích - většina lidí v bohatých zemích jedla v minulé a předminulé generaci podstatně méně masa - má za následek masivní expanzi intenzivně chovaných zvířat. Tento trend způsobil přesunutí obrovského množství obilnin z oblasti přímé lidské spotřeby do oblasti krmiv, vyžaduje intenzivní používání hnojiv, pesticidů i herbicidů a podle zprávy programu OSN "způsobuje znečištění vody a ovzduší, což poškozuje lidské zdraví." Únik těchto chemikálií vytváří mrtvé zóny v mořích, způsobuje toxicitu řas a zabíjí ryby. Jiné ohrožují včely, obojživelníky a citlivé ekosystémy. "Pozornost k této hrozbě přilákalo právě nekvalitní maso. Ukazuje se, že společnost by měla mnohem více myslet na hospodářská zvířata a volbu stravování kvůli životnímu prostředí i zdraví," uvádí Sutton.

Řešením je podle Suttona více rostlinných potravin na talíři a méně živočišných bílkovin. "Jezte maso, ale méně často - udělejte si z toho svátek," vyzval. "Klíčová je velikost porce. Mnoho porcí je příliš velkých. Přemýšlejte o proměně stravovací kultury ve smyslu - mám rád chuť masa, ale nepotřebuji ho jíst takové množství."

To, že bude na talíři vedle menší porce masa více rostlinné potravy, povede k lepší výživě lidí. "Většina lidí si toho ani nevšimne," řekl Suttton s odvoláním na nedávnou událost OSN, na které kuchař snížil množství podávaného masa na třetinu a přesto bylo více než 90 % účastníků bylo spokojeno úplně stejně.

Sutton touto výzvou míří zejména na tzv. bohatý západ, zvláště pak USA a Evropu. Jeho představa je taková, že změna jídelníčku bude nejprve rozšířena v Evropě, protože USA bude v tomto směru tvrdší oříšek. Naopak u rozvojových zemích vědci z OSN připouští i zvýšení spotřeby masa. Zdůrazňují však, že v zájmu eliminace škod na životním prostředí, je třeba tento nárůst konzumace masa kompenzovat snížením spotřeby v zemích rozvinutých.

Varování pokračuje "Pokud tyto kroky nebudou podniknuty, lze očekávat další znečištění ovzduší, zvýšení spotřeby energie na hlavu,  znehodnocování půdy a podzemních vod, ovlivňování klimatu i biologické rozmanitosti."

Zpráva rovněž stanovila řadu opatření, kterými by mohlo být zemědělství šetrnější k životnímu prostředí. Mezi ně patří např. ukládání hnojiva na bezpečnější místo bez rizika úniku a zachycování emisí skleníkových plynů z jejich produkce. Zhodnocení odpadu jako je např. chlévská mrva a ošetřování odpadních vod s pomocí moderních metod by též napomohlo ke zlepšení situace.

Zdroj: http://www.guardian.co.uk/environment/2013/feb/18/halve-meat-consumption-scientists