Jste zde

TEMPEH NA SMETANĚ

Ingredience receptu: 
Pro 2 osoby: Tempeh uzený, olivový olej (ne panenský - nehodí se na smažení, příp. řepkový), 4 stroužky česneku, tymián, zel. bujón, rostlinná smetana, čerstvá rukola, Balsamic Glaze (nebo balzamikový ocet a cukr), široké nudle (Tagliatelle, Fettuccine)
Postup: 

Protlačený česnek dáme na středně rozpálený olivový olej a necháme na středním plameni zpěnit. Poté přidáme na kostičky nakrájený uzený tempeh, tři špetky tymiánu a za stálého míchání smažíme asi 10 minut. Můžeme přidat i jemně nakrájené houby (sušené dáme předtím na hodinu do vody) a ještě chvíli smažíme. Zalijeme rostlinnou smetanou (nebo rost. mlékem - pak je třeba déle vyvařovat vodu), přidáme půl kostky zel. bujónu (pozor, aby jídlo nebylo příliš slané) a mícháme dokud nezhoustne. Nakonec ještě přidáme trochu tymiánu a zakapeme limetkovou nebo citronovou šťávou.

Nemáme-li kupovaný Balsamic Glaze, vytvoříme si vlastní: do malého kastrůlku dáme lžíci balzamikového octa, vody a cukru (poměr 1:1:1), povaříme a necháme vychladnout. Konzistence by po vychladnutí měla připomínat sirup (jinak přidáme cukr a znovu povaříme a necháme vychladnout).

Podáváme s placatými nudlemi a několika lístky rukoly, které jemně pokapeme olivovým olejem a balzamikovou zálivkou.

Slaný tempeh, hořká rukola a sladkokyselá zálivka tvoří vskutku harmonickou kombinaci. Když neseženeme rukolu, lze použít listový salát (ledový, hlávkový, lollo rosso apod).

Kde koupit uzený tempeh: zdravé výživy, supermarkety Billa.