Jste zde

VEGANSKÉ PÁRKY V TĚSTÍČKU

Ingredience receptu: 
4 AlfaBio nebo Kalma sojové chilli párky, hrnek (250 g) polohrubé či hladké mouky, půl hrnku vlažné vody, 2 lžíce řepkového oleje, 10 g čerstvého droždí (čtvrt kostky), lžička cukru, lžička soli, trochu kečupu či hořčice, něco na posypání (mák, mořská sůl, kmín).
Postup: 

Do velké mísy rozdrobíme droždí, posypeme cukrem, zalijeme vlažnou vodou a přidáme olej (můžeme nechat chvíli pracovat). V menší míse smícháme mouku, sůl, ale můžeme přisypat i 2 lžíce mletého lněného semínka (kvůli omega3). Do mísy s vodou za stálého míchání postupně přisypáváme mouku a ke konci zpracováváme rukama alespoň 10 minut. Pokud se i po zpracování bude těsto lepit, přisypeme trochu mouky.

Těsto v míse přikryjeme utěrkou nebo igelitovou taškou (ta je lepší proti octomilkám) a necháme 2 hodiny kynout.

Po dvou hodinách vyklopíme, těsto rozdělíme na polovinu a pak ještě rozčtvrtíme (získáme tak 8 kusů těsta). Z každého kousku těsta vypracujeme přibližně 25 cm dlouhé špalíčky, které pak prsty nebo válčekem zploštíme na šířku 3 - 4 cm. Párky oloupeme, překrojíme na polovinu a potřeme tenkou vrstvou kečupu či hořčice (ne moc, jinak by těsto nedrželo). Jeden konec párku přiložíme na konec plátu těsta a otáčením párek do těsta zavineme.

Poklademe na pečící papír, pokropíme vodou z rozprašovače (nebo opatrně potřeme mašlovačkou), posypeme mákem, hrubozrnnou solí či kmínem, přikryjeme potravinovou fólií a necháme ještě 1 hodinu kynout.

V polovině čekání vložíme do trouby jeden plech úplně dolů a jeden plech doprostřed a necháme rozpálit na maximum (250° C). Po vykynutí z pečiva sundáme fólii, postříkáme jej trochou vody a můžeme přisypat ještě trochu soli. Prostřední plech vyndáme, přesuneme na něj pečící papír s pečivem a vrátíme do trouby. Poté do dolního plechu vychrstneme půl hrnku vody kvůli vytvoření páry a rychle zavřeme. Pečeme dozlatova přibližně 15 minut.

Související recepty: