Jste zde

ŽAMPIONOVÝ KRÉM

Ingredience receptu: 
Pro 2 osoby: 1 velká cibule, 5 stroužků česneku, 5 - 7 žamiponů, 3 špetky tymiánu, pepř, 1 - 2 lžíce hl. mouky nebo škrobu, 0,5l rostlinného mléka (nejlépe ovesného) nebo 180ml rostlinné smetany, zeleninový vývar.
Postup: 

Žampiony opláchneme a nakrájíme na drobné plátky. Cibuli a česnek nakrájíme na kostičky a vhodíme do oleje v rozpáleném hrnci. Po pár minutách přisypeme nakrájené žampiony a smažíme, dokud neztmavnou. Ke konci přidáme tři špetky tymiánu, trochu pepře a pak můžeme poprášit hladkou moukou. Když jsou žamipony opečené, tak zalijeme rostlinným mlékem (nebo vodou a smetanou), vhodíme kostku zeleninového bujónu a vaříme do zahuštění. Pokud nepoužíváme mouku, můžeme zahustit škrobem rozmíchaným v troše studené vody. Poté odstavíme z ohně, vyjmeme pár opčených hub na ozdobu a rozmixujeme. Polévku před podáváním znovu zahřejeme a můžeme ozdobit rostlinnou smetanou. Podáváme s chlebem nebo krutony.

TIP: během letních dní doporučujeme žampiony před vařením vystavit na hodinu na přímé slunce - získáte skvělý zdroj vitaminu D. Více info zde.