Jste zde

HRÁŠKOVÁ POLÉVKA

Ingredience receptu: 
Mražený hrášek 350g (nebo ještě lépe čerstvě vyloupaný), řepkový olej, 1 cibule, 1 větší brambora nebo lžíce hl.mouky, sůl (zel. bujón), pepř, majoránka, 3-4 st. česneku, krutonky, rostlinná smetana (není nutná).
Postup: 

Hrášek dáme do hrnce s vařící vodou, aby se rozpustil a pak vyjmeme 4 lžíce hrášku, které dáme stranou. Zbytek vaříme asi půl hodiny, dokud není dostatečně měkký (doléváme vodu, která se odpařuje). K hrachu můžeme přidat 1-2 oloupané a nakrájené brambory na zahuštění, nechceme-li zahušťovat moukou. Po uvaření hrášek (včetně brambor) ve vodě rozmixujeme do hladka.

Na rozpáleném oleji osmahneme nakrájenou cibulku. Chceme-li zahustit moukou, tak poprášíme lžící hl. mouky a vytvoříme jíšku (zahustíme-li bramborou, mouka není potřeba). Cibulovou jíšku vhodíme do polévky, přidáme vyjmutý hrášek, protlačený česnek, sůl nebo kostku bujónu, pepř, majoránku a ještě povaříme. Podáváme posypané pečivovými krutonky - chléb nakrájený na kostičky a osmažený na troše oleje. Při servírování ještě můžeme každou porci ozdobit rostlinnou smetanou - osobně mám nejraději ovesnou od Oatly, ale skvělá je i sojová smetana od Alpro, kterou seženete v každé drogerii DM.

Související recepty: