Jste zde

ČOČKOVÁ POLÉVKA

Ingredience receptu: 
Řepkový olej, 1 cibule, hrnek sušené zelené čočky, 2-3 brambory, 3 stroužky česneku, 1 mrkev, čtvrt až půl celeru, 1 petržel, zel. bujón, pepř, sůl, kmín, majoránka, 1 - 2 lžíce octu, příp. jíška (může být instantní), petrželka.
Postup: 

Čočku dáme do studené vody, necháme hodinu namáčet a poté slijeme. Na pánvi rozehřejeme olej, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a osmahneme do zlatova. Poté přidáme čočku, zalijeme vroucí vodou, vhodíme kostku zel. bujónu, pepř, majoránku, mletý kmín a vaříme za občasného míchání. Po 5 minutách přidáme na kostičky nakrájené brambory, protlačený česnek a po dalších 10 minutách mrkev, celer a petržel na malé kostičky či proužky. Vaříme dalších 10 minut a nakonec zahustíme vyjmutím a rozmačkáním několika kostiček brambor nebo jíškou. Okyselíme octem a po odstavení z ohně přisypeme čerstvou petrželku.

Pokud máme čočku již předem uvařenou (např. čočku na kyselo z předchozího dne), stačí ji vhodit do hrnce až ke konci vaření.

Související recepty: