Jste zde

SOJOVÉ ČI OVESNÉ MLÉKO

Ingredience receptu: 
100g sojových bobů (sušených) nebo 80g ovesných vloček (mandlí, rýže), voda, cukr nebo agáve, příp. další příchutě, "sýrařské" plátno na cezení.
Postup: 

Sojové boby, mandle či ovesné vločky necháme přes noc namočené ve studené vodě (znásobí objem a vysají vodu). Scedíme a dáme do vysokého mixéru v poměru 1 hrnek bobů na 3 hrnky vody a mixujeme alespoň pět minut dokud směs nění hladká. Používáme-li sojové boby, tak přelijeme do velkého hrnce s nepřilnavým dnem a vaříme na mírném ohni za stálého míchání a během toho odstraňujeme bílou pěnu, pokud se objeví. Vaříme alespoň 20 minut, ale raději déle. Přidáme cukr či agáve a další příchutě. Promícháme a necháme vychladit. Mandle a ovesné vločky není třeba vařit.

Poté si na jiný hrnec připevníme "sýrařské" plátno (ideální jsou sponky či kolíčky) a hmotu přecedíme (z té tužší hmoty, která zůstane v plátnu, lze udělat třeba veggie burgery k osmažení, osobní zkušenost však nemám). Sojové mléko chutná nejlépe chlazené. V lednici vydrží chutné dva až tři dny.

Ovesné mléko se dělá podobně. Ovesné vločky (80g na 1l) necháme půl hodiny namočené ve vodě nebo je na pět minut povaříme. Ochutíme cukrem, sirupem, vanilkou, skořicí apod. Poté rozmixujeme a přecedíme plátnem.

Rýžové mléko: 1 hrnek rýže se dá vařit s 8 hrnky vody a vaří se do změknutí rýže (1-2 hodiny). Průběžne se může dolévat voda, aby to nebylo moc husté. Nakonec ochutíme (např. vanilkový cukr). Nechá se vychladit, rozmixuje se a přecedí přes plátno.

Mandlové mléko: 100g mandlí se nechá nemočit přes noc. Voda se slije, mandle se vsypou do mixéru se 4 hrnky vody, osladí se (javorový sirup aj.) a důkladně se rozmixuje. Nakonec se přecedí přes plátno

Video z výroby sojového mléka v angličtině: http://video.about.com/dairyfreecooking/Homemade-Soy-Milk.htm