Jste zde

OMELETA (vegan)

Ingredience receptu: 
Pro 1-2 osoby: 100 g cizrnové mouky, 200 ml vody, 1 menší lžička černé soli (důležité pro vaječnou chuť, v případě absence lze použít obyč. sůl + 2 lžíce sušeného lahůdkového droždí), půl lžičky kurkumy, půl lžičky pepře, 2 lžíce řepkového oleje, 1 cibule, 4 stroužky česneku, volitelně: 1 sojový párek, půl uzeného tofu, hrst zeleného hrášku nebo lesních hub
Postup: 

Cizrnovou mouku* smícháme s vodou a šleháme (šlehačem, při troše trpělivosti lze i vidličkou). Poté přimícháme koření a necháme 20 minut odpočinout. Mezitím si oloupeme a nakrájíme cibuli, česnek a párek (či jiné ingredience dle chuti) na malé kostičky.

Na lžici oleje na nepřilnavé (např. titanové) pánvi krátce osmahneme půlku nakrájených kostiček a poté zalijeme polovinou tekuté směsi. Přikryjeme pokličkou a pečeme na středním plameni, dokud nebudou okraje nahnědlé (cca 3-4 minuty). Poté opatrně otočíme (nejlépe je omeletu nejprve podebrat placatým nástrojem, aby se odlepila ode dna a poté ji švihem otočit nebo si pomoci talířem), ještě chvíli (2 minuty) opekáme a podáváme.

Pánev otřeme, dáme novou lžíci oleje a postup opakujeme s druhou polovinou. Výsledkem jsou dvě chutné omelety.

*Tip: cizrnovou mouku obvykle seženete ve zdravých výživách (mapa), ale také v Globusu (bezlepková sekce), v hypermarketu Tesco, v Bezobalu, na Rohlíku a eshopech viz např. přehled od Heuréka.