Jste zde

BURRITOS S GUACAMOLE

Ingredience receptu: 
Pro 2-3 osoby: 1 menší hrnek pinto fazolí (v sušeném stavu) nebo konzerva červených fazolí, 6 pšeničných tortill, 2 větší cibule, 4 stroužky česneku, sůl, 2-3 zralá avokáda, 2 rajčata, čerstvý koriandr, limetka, oregano, sůl, pepř, jalapeňos nebo chilli papričky (případně i Veganline nebo Cheezly, což jsou rozpustitelné veganské sýry, ale lze to krásně i bez nich)
Postup: 

Menší hrnek pinto fazolí namočíme alespoň 6 hodin předem (zdvojnásobí objem). Poté vyměníme vodu, přivedeme k varu a vaříme alespoň 30 minut. Poté osolíme. Používáme-li fazole z konzervy, slijeme je a vaříme rovnou (solit netřeba). Poté si nakrájíme 1 cibuli na kostičky, 2-3 stroužky česneku na malé kousky a přihodíme do vody k fazolím. Poté můžeme přidat pepř a oregáno. Vaříme střídavě s pokličkou nebo bez (voda by se neměla úplně vyvařit) ještě alespoň 20 minut dokud nejsou fazole úplně měkké (déle je lépe). Poté necháme vychladnout a rozmixujeme do hladka.

Během vaření fazolí si připravíme guacamole: Oloupeme zralá avokáda, rajčata (ideální je je nechat krátce zpařit a oloupat), nakrájíme cibuli, protlačíme nebo utřeme 2 stroužky česneku, nakrájíme pálivou papričku dle uvážení, natrháme si několik snítků čerstvého koriandru, vše vložíme do mixéru a umixujeme do hladka. Směs nakonec osolíme, opepříme a okyselíme šťávou z poloviny limetky.

Na talíř rozprostřeme tortilu, potřeme v prostředn části 3 lžícemi fazolové kaše, poté 2-3 lžícemi guacamole, nakonec lze posypat nastrouhaným veganským sýrem (není nutný) a rozpečeme 1 minutu v mikrovlnné troubě. Poté tortilu zabalíme: Nejprve si otočíme 1 cm na každé straně, poté 1 cm dole a poté celou dolní část s 1cm záhybem zatočíme směrem nahoru až vytvoříme úhlednou ruličku (viz foto níže). Podáváme s guacamole ozdobené čerstvým koriandrem a nachos (kukuřičné chipsy). Lze podávat i v kukuřičné tortille jako tacos.

TIP: Zralé avokádo má tmavě zelenou barvu a je mírně měkké na stisk. V obchodem je však k dostání většinou avokádo nezralé, proto jej  vložte do papírového pytlíku a nechte pár dní dozrát při pokojové teplotě.

Související recepty: