Jste zde

RAJSKÁ OMÁČKA

Ingredience receptu: 
Pro 2 osoby: 1 - 2 velké cibule, kostka zel. bujónu, 2 lžíce cukru (nebo dle chuti), sůl, nové koření (5ks), pepř celý (5ks), 3 špetky tymiánu, 2 bobkové listy, rajský protlak nebo passata (cca 150g) nebo rajčata, 1 lžička hl. mouky nebo bram. škrobu, ďobáčky (nebo sojové maso, seitan, tofu apod.).
Postup: 

Rozehřejeme na pánvi olej, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a za stálého míchání ji opékáme. Když cibule zesklovatí, přidáme koření (nové koření, pepř, tymián, bobkový list), můžeme poprášit hl. moukou a krátce osmahneme. Poté zalijeme horkou vodou, přidáme kostku zel. bujónu a vaříme za občasného míchání alespoň 30 minut. Pokud jsme nepoužili mouku na zahuštění, tak přidáme bramborový nebo kukuřičný škrob rozmíchaný v troše studené vody a ještě pět minut povaříme. Osladíme dle chuti, případě osolíme, přidáme rajský protlak (nebo passatu) nebo čerstvá rajčata (ty je třeba ještě alespoň 15 minut povařit) a propasírujeme přes síto. Do hotové omáčky zamícháme jedno balení ďobáčků (chlazený polotovar v podobě marinovaných sojových nudliček od firmy Kalma) nebo jiný zdroj bílkovin dle libosti. Podáváme s těstovinami nebo houskovými knedlíky.

Související recepty: