Jste zde

LASAGNE

Ingredience receptu: 
½ balení Lasagní (nejlépe Panzani), min. 0,5l rostlinného mléka (sojové, ovesné, rýžové), jíška, sůl, pepř, muš. oříšek, rostlinné máslo či olej, 400 g boloňské omáčky (bez masa:), veganský sýr např. Veganline (není nutný), oregáno, čerstvá bazalka, černé olivy.
Postup: 

Nejprve si připravíme bešamel z rostlinného mléka - ve výsledku by ho mělo být půl litru a dost se odpaří, takže doporučuji o něco více. Klasický bešamel: na rostlinném tuku osmahneme mouku, pomalu přiléváme mléko či smetanu, mícháme až do zhoustnutí; Ošizený (líný:) bešamel: dáme vařit mléko, pomalu přisypáváme instantní jíšku, pozor - houstnout začne až když se vaří). Osolíme (menší kávová lžička), opepříme a nastrouháme 1/4 muš. oříšku.

Obdélníkovou zapékací mísu vhodných rozměrů vymažeme rostlinným máslem či olejem, na ní položíme tři tvrdé obdélníky lasagne (nebo co velikost dovolí - můžeme je i opatrně lámat), potřeme boloňskou omáčkou (čtvrtinu sklenice) tak, aby pokrývala celou plochu plátku - pokud je omáčky málo, můžeme ji naředit rajským protlakem. Dále můžeme okořenit oregánem a čerstvou bazalkou a vylepšit na tenká kolečka nakrájenými černými olivami. Poté posypeme veganským sýrem (lze i vynechat) a zalijeme bešamelem (zaléváme pečlivě především okraje, jinak zůstanou tvrdé). Množství záleží na požadované šťavnatosti.

Po této vrstvě přijde další obdélník lasagne, a tak se to opakuje stále dokola, až v poslední (čtvrté) vrstvě se dá boloňská omáčka, bešamel a na to teprve rostlinný sýr (pokud jej máme). Dáme zapéct na 35-40 min. do středně vyhřáté trouby (180 °C).