Jste zde

LASAGNE

Ingredience receptu: 
½ balení Lasagní (nejlépe Panzani), 0,5l rostlinného mléka (sojové, ovesné, rýžové), jíška, sůl, pepř, muš. oříšek, rostlinné máslo či olej, 400 g boloňské omáčky (bez masa:), Veganline či tavenýr (není nutný), oregáno, čerstvá bazalka, černé olivy.
Postup: 

Nejprve si připravíme bešamel z rostlinného mléka (Klasicky: na rostlinném másle osmahneme mouku, pomalu přiléváme mléko či smetanu, mícháme až do zhoustnutí; Zjednodušeně: dáme vařit mléko, pomalu přisypáváme instantní jíšku, pozor - houstnout začne až když se vaří). Osolíme, opepříme a nastrouháme muš. oříšek.

Obdélníkovou zapékací mísu vhodných rozměrů vymažeme rostlinným máslem či olejem, na ní položíme tři tvrdé obdélníky lasagne (nebo co velikost dovolí), potřeme boloňskou omáčkou (čtvrtinu sklenice), můžeme okořenit oregánem a čerstvou bazalkou a vylepšit na tenká kolečka nakrájenými černými olivami. Poté posypeme veganským sýrem (lze vynechat) a zalijeme bešamelem (zaléváme pečlivě především okraje, jinak zůstanou tvrdé). Množství záleží na požadované šťavnatosti.

Po této vrstvě přijde další obdélník lasagne, a tak se to opakuje stále dokola, až v poslední (čtvrté) vrstvě se dá boloňská omáčka, bešamel a na to teprve rostlinný sýr (pokud jej máme). Dáme zapéct na 35-40 min. do středně vyhřáté trouby (180 °C).