Jste zde

SAMOSY S PIKANTNÍ NÁPLNÍ

Ingredience receptu: 
NÁPLŇ: 1-2 lžíce řepkového oleje, 4-5 malých brambor (300 g), 3/4 hrnku hrášku (čerstvý či mražený), 1 lžička římského kmínu, 1-2 špetky červeného chilli, 1 lžička garam masaly (směs koření), 0,5 lžičky sušeného koriandru, hrst listů čerstvého koriandru, 1/2 lžičky soli, šťáva z půlky citronu. TĚSTO: 3 hrnky hladké mouky, 3 lžíce řepkového oleje, 1 lžička římského kmínu, 1/2 lžičky soli, 3/4 hrnku vody a 1 hrnek oleje na smažení.
Postup: 

Náplň: Nejprve si ve vodě uvaříme brambory ve slupce (minimálně 20 minut). Necháme je vychladnout, oloupeme a nakrájíme na malé kostičky. Na pánvi rozehřejeme 1-2 lžíce řepkového oleje na střední stupeň, vsypeme lžičku římského kmínu a minutu opékáme. Poté přidáme chilli, sušený koriandr a promícháme.

Nakonec přidáme nakrájené brambory, hrášek, sůl, garam masalu, listy koriandru a citronovou šťávu. Kdo má rád pikantnější, může přikrájet i trochu zeleného chilli. Náplň lze přizpůsobit momentálním zásobám domácnosti (lze přidat např. cibuli, česnek, mrkev nebo kukuřici).

Těsto: Do mouky přidáme trochu oleje, římský kmín, sůl a pečlivě prohněteme. Potom přidáme vodu a vypracujeme těsto. Pokud se příliš lepí na prsty, přidáme ještě trochu mouky. Poté ho můžeme dát na chvíli do lednice a mezitím si připravíme lehce poolejovaný vál. Také si připravíme "lepidlo" z lžíce hladké mouky a lžíce vody.

Z těsta si vytvoříme kuličky o průměru 3-4cm a každou kuličku rozválíme na placku o průměru cca 11cm (viz přiložené video). Snažíme se, aby byla co možná nejtenčí, ale zároveň by s ní mělo jít manipulovat (je dobré ji během válení několikrát otočit a v případě lepení na váleček lehce poolejovat).

Rozválenou placku nožem rozkrojíme v polovině a z jedné půlky vytvoříme kalíšek (slepením rovné strany k sobě) a naplníme bramborovo-hráškovou náplní. Kalíšek po okraji (na spojích) lehce potřeme "lepidlem" a spojíme k sobě, aby vznikl trojúhelník. Pokud těsto nejde spojit k sobě, znamená to, že je vál příliš poolejovaný.

Hotové trojúhelníčky smažíme na středním plameni ve vysoké vrstvě oleje (jsou-li samosy celé v oleji, není nutné je otáčet a vy máte tak čas na tvoření dalších). Nakonec necháme okapat na sítu a na ubrouscích.

Podáváme s dipem vyrobený rozmixováním cibule, chilli, máty, listů koriandru, citronové šťávy a soli nebo jednoduše s kečupem, sladko-kyselou thajskou omáčkou apod.