Jste zde

FALAFEL (základní recept)

Ingredience receptu: 
Pro 4 osoby: 2 šálky namočené cizrny (cca 250 g sušené), 1 šálek nasekané zelené cibule (možno jarní), ½ šálku nasekané petrželky kudrnky, 4 st česneku (nasekaného), 1 polévková lžíce mletého římského kmínu (ne obyčejný!), 2 lžičky soli (lépe méně), ½ lžičky pepře, větší špetka chilli (možno přidat ještě větší špetku koriandru nebo ještě lépe hrst čerstvého).
Postup: 

1 šálek cizrny namočíme na 12-20 hodin (zdvojnásobí objem) a poté slijeme. Nevaříme!!! Do mixéru dáme cizrnu, nasekanou cibuli, petrželku, na menší kusy nasekaný česnek a vše rozmixujeme.* Přendáme do mísy, osolíme, přidáme koření a dáme na 20 minut do lednice. Poté tvarujeme kuličky či placičky (3-4 cm v průměru) a důkladně je mačkáme, aby držely pohromadě. V arabských obchodech seženete i speciální tvořítko (viz foto níže). Nyní máme dvě možnosti:

a) Pečeme na 220 °C dozlatova na pečícím papíru ve střední části trouby. Po 20 minutách otočíme a potřeme olejem z obou stran (pozor, falafely hnědnou odspoda a pokud otočit vůbec nejdou, jsou málo upečené).

b) Smažíme ve velké vrstvě oleje (2 cm) na středním plameni. Do zhnědnutí se jich nedotýkáme, aby se nerozpadly, pak otočíme. Smažené placičky necháme okapat na ubrousku.

Podávat můžeme v pita chlebu podobně jako gyros, v pšeničné tortille, s cous cous salátem tabouleh nebo s hranolkami a zeleninou. Vhodnou přílohou je též sojový jogurt s česnekem, hummus nebo sladká chilli omáčka.

* TIP: Místo mixéru lze použít šnekový odšťavovač. Nasypeme do něj cizrnu, na větší kusy nakrájenou cibuli, nekrájený česnek a listy petržele. Po "odšťavení" do tekuté části přidáme sůl a koření, aby se to hezky rozmíchalo a nakonec k tomu přimícháme i tuhou část. Aby těsto nebylo příliš jemné a falafel hezky křupal, je dobré dát předem třetinu namočené cirzny stranou a rozmixovat ji nahrubo (např. tyčovým mixérem s nádobou).