Jste zde

Miliony lidí netuší, že krávy se sníženou dojivostí čekají jatka, zjistila studie

Z nové studie vyplývá, že miliony lidí nemají tušení, jak se vyrábí jídlo, které jedí. Šest z deseti respondentů nevědělo, že kráva musí být nejprve březí, aby produkovala mléko.

I když celých 83 % dotazovaných uvedlo, že „mají jasno“ v tom, jak jimi konzumované maso, mléko a vejce, dostanou z farmy na jejich talíř, ve skutečnosti mnoho z nich neví, čím při tom krávy, prasata a kuřata musí projít.

Přesto, že zabíjení kuřecích samečků brzy po vylíhnutí je na slepičích farmách zcela standardní praxe, dvě třetiny dotazovaných to nevěděly a 69 % z dotazovaných zastává názor, že by to mělo být nezákonné.


Foto: Kate Brady (CC BY 2.0)

V případě dalších běžných praktik byli respondenti přesvědčeni, že už nezákonné jsou, přičemž ve skutečnosti jsou v praxi běžně provozované, např. používání porodních klecí, v nich se chovné prasnice nemohou téměř pohnout, usekávání ocásků a odstraňování zubů u selat bez použití anestezie.

Ze studie provedené veganskou organizací Viva!, jíž se účastnilo 2000 respondentů, ale také vyšlo, že téměř polovina dotazovaných v důsledku informací o krutých praktikách z britských farem zváží snížení spotřeby masa, vajec a mléčných produktů.

A 16 % respondentů uvedlo, že se zcela vzdají konzumace živočišných produktů.

Juliet Gellatley, zakladatelka a ředitelka organizace Viva! k tomu sdělila: „Většina lidí je tak vzdálená realitě průmyslových chovů, že vůbec netuší, co se děje, než se jídlo dostane z farmy na jejich talíř.“

„Všechny praktiky, které dotazovaní považovali za šokující, jsou zcela legální a běžně používané, takže je evidentní, že existuje velká morální propast mezi výrobci a konzumenty.

Pravděpodobně je to i tím, že lidi jsou cíleně udržováni v nevědomosti, protože následky informovanosti by byly pro chovatele katastrofální.“


Foto: FreeImages.com/bartek pawel

Ze studie také vyplynulo, že celých 33 % z dotazovaných neví, že krávy chované na mléko jsou odvezeny na jatka, když jejich dojivost poklesne. Naopak, jeden z deseti respondentů si myslí, že tyto krávy odcházejí do útulku pro hospodářská zvířata nebo že je nechají v klidu dožít na jejich domovských farmách.

Osmdesát osm procent dotazovaných nemělo tušení, že většina prasat je zabita v pouhých 6 měsících věku, přičemž jejich přirozená délka života je 15 let.

Třicet procent respondentů žilo v domnění, že je protizákonné střílet telata a téměř polovina byla přesvědčena, že uštípávání špičáků selatům pomocí kleští bez analgetik není v souladu se zákonem. Dalších 40 % si myslelo totéž o usekávání ocásků selatům bez použití analgetik a 38 % z dotazovaných bylo přesvědčeno, že chovatelé nesmí používat porodní klece pro březí samice, které jim znemožňují veškerý pohyb.


Foto: John Amis

Ve skutečnosti jsou tyto praktiky nejen legální, ale i běžně používané na mnoha britských farmách.

Juliet Gellatley z organizace Viva! dodává: „Naše organizace Viva! začala zvyšovat veřejné povědomí prostřednictvím svých skrytých záběrů z farem, a v důsledku toho rapidně roste počet vegetariánů a zejména veganů. Čím dál více lidí odmítá jakékoli živočišné produkty. Částečně ze zdravotních důvodů, částečně kvůli ekologickým dopadům, které má masná a mléčná produkce na životní prostředí, ale nejčastěji proto, že lidé jsou v šoku z toho, jak se zachází se zvířaty.

Na vině je živočišný průmysl a je na čase, aby si chovatelé uvědomili, že už nemohou chlácholit veřejnost tvrzením, že Británie má nejlepší podmínky pro hospodářská zvířata, lidé už jim to zkrátka nevěří.“


Foto: Juliet Gellatley z organizace Viva! (Vicky Alhadeff)

Zdroj: The Herald (Plymouth), Překlad: Hana Tesařová, Ilustrační foto: FreeImages.com/Liany Cavalaro