Jste zde

Konzumace vepřového v Německu je rekordně nízká

Země, která byla známá svou láskou k uzeninám, upouští v poslední dekádě od vepřového a dává přednost rostlinným alternativám masa.

Nový výzkum Informační společnosti pro zemědělský trh (Agricultural Market Information Company, dále jen AMI) zjistil, že Němci v posledních letech stále více omezují konzumaci vepřového. Německo je tradičně největším producentem vepřového v Evropě, ale podle AMI došlo ke snížení jeho spotřeby z bezmála 40 kilogramů ročně na 35 kilogramů. Tuto změnu si zpravodajská společnost Bloomberg vysvětluje rostoucím povědomím o negativním vlivu živočišné produkce na životní prostředí a s tím spojenou rostoucí spotřebou rostlinných produktů. Další výzkum společnosti Euromonitor International pak uvádí, že celková spotřeba masa v zemi je nejnižší od roku 2006.

Minulý rok byl jeden z deseti nových produktů uvedených na trh v Německu veganský a nabídka vegetariánských a veganských potravin vzrostla za posledních pět let o 633 %. Německá ministryně životního prostředí Barbara Hendricks chce jít německým občanům příkladem, a tak se od začátku roku 2017 na oficiálních akcích pořádaných jejím rezortem nabízí pouze vegetariánská jídla.

Masný průmysl a jeho stoupenci pociťují náznaky veganské revoluce v zemi. Minulý rok německý ministr zemědělství Christian Schmidt podal návrh, který zakazoval označování výrobků jako „vegetariánský řízek“ nebo „vegetariánský currywurst“ ve snaze eliminovat konkurenci, kterou rostlinná strava představuje pro masný průmysl. Zároveň požadoval, aby vepřové maso bylo povinnou součástí školních obědů, a to i přes příval muslimských uprchlíků, jejichž děti nekonzumují vepřové z náboženských důvodů.

Zdroj: VegNews, Překlad: Gabriela Kaletová, Korektura: Monika Zápotocká