Jste zde

Je strava s vysokým podílem živočišných bílkovin stejně škodlivá jako kouření?

Dvacet let trvající studie univerzity z Jižní Karolíny založená na zkoumání 9381 lidí ve věku padesáti a více odhalila, že lidé středního věku, kteří mají stravu bohatou na maso, vejce a mléčné výrobky mají čtyřikrát větší pravděpodobnost, že zemřou na rakovinu než ti, kteří se tomuto druhu stravy vyhýbají. Riziko je přitom podle výsledků obdobné, jako když někdo kouří 20 cigaret denně. Výsledky byly publikovány na začátku března 2014 v časopise Cell Metabolism.

Záporný dopad konzumace bílkovin byl téměř úplně anulován, pokud byly bílkoviny rostlinného původu, jako jsou fazole či luštěniny.

Předchozí studie odhalily souvislost mezi rakovinou a konzumací červeného masa, nicméně toto je poprvé, co bylo ve výzkumu měřeno riziko smrti způsobené pravidelnou nadměrnou konzumací bílkovin. 

Autoři studie v této souvislosti varovali před populární Atkinsovou dietou, která je založena právě na velkém příjmu živočišných bílkovin. Tato redukční dieta může mít podle výzkumníků dlouhodobé negativní následky na zdraví.

 „Dospěli jsme k přesvědčivým důkazům, že strava s vysokým podílem bílkovin, především živočišného původu, škodí zdraví téměř stejně jako kouření,“ uvedl dr. Valter Longo z univerzity z Jižní Karolíny.

Za dietu s vysokým podílem bílkovin výzkumníci považují stravu, která má 20 % kalorického příjmu v podobě bílkovin. Lidem ve středním věku vědci doporučují konzumovat přibližně 0,8 g bílkovin na kilogram tělesné hmotnosti, což znamená 48 g bílkovin na osobu vážící 60 kg a 64 gramů na osobu vážící 80 kg.

"Výzkum odhalil, že nízkoproteinová dieta je ve středním věku užitečnou prevencí rakoviny i obecně úmrtnosti," uvedla dr. Eileen Crimmins, spoluautorka studie. "Nicméně ve starším věku je naopak výhodnější od nízkoproteinové diety upustit za účelem udržení zdravé váhy a ochrany před celkovou slabostí." Vysvětlila, že bílkoviny jsou důležité pro hormon IGF-I, který sice na jedné straně ovlivňuje růst, ale současně zvyšuje citlivost k nádorovému bujení.

Zdroje: Cell Metabolism, The Guardian, The Telegraph, Blisty, Novinky.cz