Jste zde

černá sůl

 

Černá sůl, v Indii nazývaná kala namak nebo sanchal, je zvláštní druh nerafinované vulkanické soli s výraznou chutí po vajíčkách. Ve skutečnosti je růžovo-šedá díky vysokému obsahu železa a jiných minerálů.

Pozor - někdy je prodávána i himalájská sůl, která nenese označení "černá" a po vajíčkách nechutná.

Kategorie: 
Ingredience receptu: 
Pro 1-2 osoby: 100 g cizrnové mouky, 1 lžička kypřícího prášku, 200 ml vody, 1 menší lžička černé soli (důležité pro vaječnou chuť, v případě absence lze použít obyč. sůl + 2 lžíce sušeného lahůdkového droždí), půl lžičky kurkumy, půl lžičky pepře, 2 lžíce řepkového oleje, 1 cibule, 4 stroužky česneku, volitelně: 1 sojový párek, půl uzeného tofu, bylinky (koriandr, pažitka), hrst zeleného hrášku nebo lesních hub
Kategorie: 
Ingredience receptu: 
1 tofu natural (nejlépe Lunter/Toppo), černá sůl (či lahůdkové droždí), kurkuma, řepkový olej.
Kategorie: 
Ingredience receptu: 
Pro 1 - 2 osoby: 1 cibule, 6 stroužků česneku, 2-3 lžíce řepkového oleje, 200g tofu natural, 1/2 lžičky kurkumy (příp. kari), 1 lžička černé soli, půl lžičky římského kmínu (není nutný), 1 lžíce sojové omáčky, 2 lžíce sušeného lahůdkového droždí (ne obyčejné!, lze vynechat), špetka pepře, 1 - 2 hrsti bylinek (petržel, pažitka, koriandr...), další zelenina na ozdobu.