Jste zde

10 potravin, co nejvíc škodí klimatu

Štítky: 

Americká Rada pro ochranu přírodních zdrojů (NRDC) právě zveřejnila zprávu o potravinách, které mají největší dopad na klimatické změny. A je to špatná zpráva pro všechny “všežravce”:


Zdroj: NRDC (fb stránka)

Tady je máme:

  1. Hovězí maso
  2. Jehněčí maso
  3. Máslo
  4. Korýši
  5. Sýr
  6. Chřest
  7. Vepřové maso
  8. Telecí maso
  9. Kuřecí maso
  10. Krůtí maso

Chřest může působit nepravděpodobně, ale podle NRDC je problém v letecké přepravě. Většina chřestu prodávaného v USA je dopravována z Latinské Ameriky, což výrazně zvyšuje množství skleníkových plynů spojených s konzumací této potraviny. Pěstování chřestu není samo o sobě problém, takže ti z nás, kteří milují chřestové tyčinky (pečené s olivovým olejem a mořskou solí nebo zabalené ve veggie rolce), si je mohou koupit v obchodech od domácích dodavatelů, nebo na farmářských trzích. (Do Česka se navíc chřest obvykle letecky nevozí a pěstuje se mnohem lokálněji, takže by v tabulce zřejmě nefiguroval - pozn. překl.)

Ostatní potraviny už se ze seznamu tak snadno nevykroutí.

Jak uvádí CNN: “Hovězí maso je všeobecně považováno za klimaticky úplně nejškodlivější potravinu."


Foto:
Jo-Anne McArthur | We Animals Archive

Chov krav v rámci masného a mléčného průmyslu má na svědomí 65 % emisí skleníkových plynů ze sektoru živočišné výroby. Na 1 kg hovězího potřebujeme v přepočtu až 10 kg rostlinných potravin, kterými krávy krmíme. Krávy všechno to jídlo přetvoří na metan, což je skleníkový plyn 25x silnější než oxid uhličitý.

Kromě metanu a neskutečně neefektivního využívání přírodních zdrojů existuje i další důvod, proč maso klimatu zrovna “nevoní po fialkách”. Tím je hnůj. Živočišný odpad uvolňuje oxid dusný, který má 298x silnější skleníkové působení než oxid uhličitý.

Potraviny z masa a mléka dohromady způsobují tání polárních ledovců. Je to jeden z důvodů, proč Organizace spojených národů (OSN) uvádí, že chov zvířat na jídlo je “jedním ze dvou nebo tří nejvýznamnějších zdrojů těch nejzávažnějších environmentálních problémů v každém měřítku od místních až po celosvětové”.

To je také důvod, proč PETA zastává názor, že žádný skutečný ochránce přírody nemůže jíst maso. A masný i mléčný průmysl jsou také samozřejmě hrozné pro zvířata.

Zdroje: PETA, CNN zpráva, Překlad: Lukáš Náplava, Korektura: Silvestr Vandrovec Špaček